شستشوی‌ سبزیجات‌ یكی‌ از مهم‌ترین‌ عوامل‌ پیشگیری‌ از بیماریهای‌ روده‌ای‌ می‌باشد;لذا بهتر است‌ سبزی‌های‌ برگ‌دار مانند اسفناج‌، جعفری‌، شوید و...را بعد از پاك‌ كردن‌ در آب‌ ولرم‌ خیس‌ كرده‌ تا گل‌ و لای‌ آن‌ ته‌ نشین‌ شود، سپس‌ در آبكش‌ آبكشی‌ كرده‌ و در ظرفی‌ دیگر با مایع‌ ظرفشویی‌ به‌ صورت‌ آب‌ كف‌ خیس‌ كرده‌ تا تخم‌ انگل‌ها از سبزی‌ جدا شود و در آخر آن‌ را با مواد شستشوی‌ سبزی‌ شسته‌ و پس‌ از آبگیری‌ مورد مصرف‌ قرار دهید.

روش کلی ضد عفونی کردن میوه جات و سبزیجات :

الف) پاکسازی: ابتدا سبزیجات را به خوبی پاک کرده و با آب شستشو دهید تا گل و لای آن برطرف گردد.
ب) انگل زدایی: سبزیجات را در یک ظرف ۵ لیتری آب (بسته به میزان سبزی) ریخته و به ازای هر لیتر آب ۳ تا ۵ قطره مایع ظرفشوئی معمولی به آن اضافه کرده و ظرف را از آب پر کنید و بهم بزنید تا تمام سبزی در داخل کفاب قرار گیرد. مدت ۵ دقیقه سبزی را در کفاب نگه دارید تا تخم انگلها از آن جدا شوند. سبزی انگل زدایی شده را از روی کفاب جمع آوری وتخلیه نمائید و ظروف و سبزی را مجدداً با آب سالم شستشو دهید تا باقی مانده مایع ظرفشوئی از آن جدا شود.
ج) ضد عفونی: برای ضد عفونی سبزیجات و از بین بردن میکروبها، یک گرم (نصف قاشق چایخوری) پودر پرکلرین ۷۰% را در ظرف ۵ لیتری پر از آب (هر ۵ لیتر آب ۱ گرم پرکلرین ۷۰%) ریخته کاملا حل کنید تا محلول ضد عفونی بدست آید، سپس سبزی انگل زدایی شده را برای مدت ۱۰ دقیقه در محلول ضد عفونی کننده فوق قرار دهید تا ضد عفونی گردد.
توضیح: اگر پرکلرین در دسترس نباشد می توانید از هر ماده ضد عفونی کننده مجاز دیگری که در داروخانه ها، سوپرمارکتها و ... عرضه می شود طبق دستورالعمل مصرف آن، استفاده نمائید.
د) آبکشی : سبزی ضد عفونی شده را مجدداً با آب سالم بشوئید تا باقی مانده کلر از آن جدا شود و سپس مصرف نمائید. سبزیجات ضد عفونی شده را از محلول بیرون آورده با آب سالم چندین بار شستشو دهید

باید برای مصرف سبزیجات ، نخست برای ته نشین شدن تخم های انگل چسبیده به آنها به مدت 5 تا 10 دقیقه آنها در آب آغشته به کف مایع ظرف شویی قرار داده تا این تخم های انگل ها ته نشین شود ، سپس با آب و مواد ضد عفونی مخصوص سبزی ها کاملا شسته شود.

هنگام استفاده از سبزيجات نكات ذكر شده ذيل را مورد توجه قرار داده و رعايت كنند.
_سبزيجات مورد نياز از مراكز واجد پروانه كسب خريداري شود.
_سبزيجات را شستشو تا مواد زائد و گل و لاي آن حذف شود.
_در داخل يك ظرف 5 ليتر آب و 15 قطره مايع ظرف شويي ريخته و كاملا حل شود و مدت 5 دقيقه سبزي، در محلول بدست آمده نگهداري شود.
_سبزي در آب تميز شستشو داده شود.
_يك گرم (نصف قاشق چايخوري) پودر پركلرين، در 5 ليتر آب حل شود و مدت 5 دقيقه سبزي شستسو شده در محلول بدست آمده نگهداري و در پايان سبزي را با آب سالم به خوبي شستشو داده و مصرف شود

: با توجه به اينكه سبزيجات و صيفي جات آلوده، مهم ترين عامل انتقال ميكروب وبا مي باشد و شهروندان به طور جدي بايد از خوردن آنها اجتناب كنند، به صاحبان مراكز عرضه مواد غذايي نظير رستورانها نيز توصيه شده است از عرضه سالاد به منظور پيشگيري از شيوع وبا خودداري كنند.

ميكروب وبا، با جوشاندن آب به مدت يك دقيقه از بين مي رود.
شهردار منطقه ۳ تهران گفت: علائم بيماري وبا عبارت است از اسهال آبكي شديد با دفعات زياد اجابت مزاج، نبود دل درد و دل پيچه، استفراغ بدون حالت تهوع قبلي، گرفتگي عضلات پشت ساق پا، عطش فراوان، فقدان تب و نبودن خون در مدفوع و اولين شكايت بيمار، احساس پري و صداي شكم است.

در صورتی که سبزیجات و میوه ها با آب معمولی هم آبیاری نشود بازهم به علت استفاده از سموم شمیایی برای جلوگیری از آفت زدن ، در صورت عدم رعایت بهداشت می تواند منجر به بروز بیماری در مصرف کنندگان شود.  

اغلب سبزی ها به علت استفاده از سموم و تماس نزدیک با خاک آغشته به تخم های انگل است که در صورت عدم شستشوی دقیق آنها ، با مصرف به راحتی وارد بدن می شود.

نوشته شده توسط نیلوفر بهاری در دوشنبه بیست و پنجم آبان 1388 |